Kissalasta ja kasvattajasta

Mistä kaikki alkoi

Olin aina kuvitellut olevani koiraihminen, kunnes opiskelukaverini raahasi minut puoliväkisin kissanäyttelyyn. Siellä päivän pyörittyäni kiinnostus kissoja kohtaan heräsi. Lainasin kirjastosta kaikki saatavilla olevat kissakirjat ja burman tiukka ilme alkoi kiehtoa minua. Vuotta myöhemmin menin taas näyttelyyn ja vakuutuin siitä, että ruskea burmakolli on minulle se ainoa oikea. Kesällä 1994 Vinku, oikealta nimeltään Shanin Mindze muutti minulle Tampereelta. Vingun kasvattaja Taina houkutteli tuomaan Vingun kerran näyttelyyn ja kuten monelle muullekin on tapahtunut, jäin koukkuun. Puolitoista vuotta myöhemmin tulin siihen tulokseen, että Vinku tarvitsee seuraa ja tarkan etsinnän jälkeen Lina (Misuela Evelina), väriltään suklaa, tuli Vingun kaveriksi.

Seirene-kissala rekisteröitiin FIFeen vuonna 1997. Samana kesänä syntyi ensimmäinen pentue, josta kotiin jäi ruskea tyttö Ronja, jonka moni kissaihminen oppi tuntemaan vuosien aikana.

EP&EC SW01, WW02 Seirene Ronja rövardotter

Kasvattajasta

Olin vuosia erittäin aktiivinen näyttelyissäkävijä, mutta samalla myös yhdistystoiminnassa näyttelyitä järjestämässä. Ronja, joka nautti esiintymisestä, toi mainetta ja kunniaa ja voitti kaiken voittamisen arvoisen. Alkoi tuntua, että kaipasin uutta haastetta harrastukseen. Vuonna 2007 valmistuin kansainväliseksi lyhytkarvatuomariksi ja 2011 sain myös puolipitkäkarvatuomarin oikeudet. Opiskelen tälläkin hetkellä lisäkategorioita. Tämä on minulle kuitenkin vain harrastus eikä leipätyö, joten verkkaaseen tahtiin mennään. Arki kuluu päivätyön ja liikunnan parissa. Vikonloppuisin on sitten satunnaisesti tuomarointeja pitkin Eurooppaa.

Mira ja SC SW09, WW09, Seirene Justify My Love, JW, DVM, DSM. Kuva otettu vuonna 2009 Sveitsissä, St.Gallenissa, jolloin nuori kasvattini nappasi itselleen maailmanvoittaja-tittelin. Kissan omistavat Marina ja Vanessa Forstén.

Ajatuksia kasvattamisesta

Kasvatuksessani pyrin noudattamaan ajatusta: ”Ei määrä, vaan laatu”. Eli pentuja syntyy harvakseltaan ja osa pentueista on kasvanut sijoituksessa hyvien ystävieni luona. Ilman heitä kasvatukseni olisi minimaalista, sillä itselläni on ainoastaan yksi leikkaamaton naaraskissa kerrallaan. Tämä lähinnä siitä syystä, että haluan pitää kasvatuksen puhtaasti harrastuksena, joka ei määrää ja ohjaa täysin muuta elämääni.

Jokainen kasvattaja pyrkii varmasti kasvattamaan mahdollisimman terveitä kissoja, joten sitä turha ehkä korostaa tässä. Testaan kissani perinnöllisten sairauksien varalta niiltä osin kuin geenitestit ovat olemassa. Hyvä luonne on tärkeä asia. Burmasta on terävin särmä hioutunut vuosien saatossa, mitä itse pidän erittäin arvostettavana ominaisuutena. Ulkomuoto on myös olennainen ominaisuus rotukissoja kasvattaessa. Pyrkimyksenäni on kasvattaa mahdollisimman FIFe-standardinmukaisia kissoja.

Kasvattini ovat menestyneet näyttelyissä erinomaisesti, useista vuoden kissa saavutuksista aina kahteen maailmanvoittoon asti. Silti kaikki pennut lähtevät kissalasta lemmikkikissoina. Omistaja itse  päättäköön haluaako lähteä näyttelyihin vai ei. Kasvatukseen minulta voi saada kissan tietyin ehdoin. Yleensä kuitenkin edellytän jonkinlaista kokemusta rotu- tai kotikissoista.

Seirene Nabucco omistajansa Justuksen sylissä. Kuten kuvasta näkyy, burmat sopivat hyvin lapsiperheisiin lemmikeiksi.